Wednesday, November 19, 2008

Security, security och aterigen security...

….ar vad det mesta kretsar kring har just nu. Situationen i Mandera uppe i norra Kenya (omrade som gransar till saval Somalia som Etiopien) har forvarrats under de senaste veckorna. Konflikten kan klassas som "intern" med "internationella forgreningar" da det dels handlar om klanstrider mellan olika klaner i omradet och dels om milisgrupper som gar in over gransen fran Somalia. Forra veckan kidnappades ett par italienska nunnor vid en valplanerad attack, nagot som resulterat i att de sista kvarvarande "expatsen" evakuerats sa nu finns enbart lokalanstalld personal kvar, om ens det. Manga organisationer har dragit sig ur helt och sitter nu pa annan ort och vantar pa att situationen ska forbattras.

UNHCR har deltagit i flera krismoten angaende Mandera under forra och denna veckan, just nu forsoker man koordinera insatserna samtidigt som man bevakar utvecklingen. Avgorande for hur konflikten kommer att utvecklas ar den militara operation som kommer att inledas pa fredag, 21/11, nar tidsfristen gar ut for inlamningen av illegala vapen. Forst var det tankt att vi skulle aka upp till omradet just den dagen for ett "fact finding mission" i samarbete med en rad andra FN organ. Men da laget forvarrats under de senaste dagarna har resan skjutits pa framtiden.

Aven har i Nairobi ar sakerheten i fokus, nya hot har gjorts mot saval kenyanska som internationella intressen. Som ni kanske minns sa stoppade polisen en misstankt "terrorist" i Nairobi (bara nagra kvarter fran dar jag bor och jobbar) med 600 sprangkaplsar for nagon vecka sedan. Nu har utredningen visat att han formodligen var pa vag till just Mandera omradet. Vad som var hans tanka maltavla har dock inte rapporterats.

Hoten har lett till att sakerheten okats ytterligare, vi far dagligen mail med nya listor pa omraden vi bor undvika och nya regler for FN personalen. Ar latt att bli nojig, men da jag jobbar med ett ganska luttrat gang ( min chef har jobbat i saval Rwanda som Kosovo och Haiti) sa ar det ingen som hetsar upp sig namnvart aven om vi maste lagga om vara rutiner en del. Bara att ta sig in och ut fran de olika FN-kontoren maste nu planlaggas da sakerhetskontrollerna ar tamligen omfattande.

Sakerheten har aven paverkat "The 16 Days of Activism.." som jag koordinerar for UNHCR's rakning da den nationella lanseringen av kampanjen fatt flyttas fran Naivasha till Nakuru. Riktigt varfor vi var tvugna att flytta evenemanget ar inte klart, allt vi fick veta var att det var av sakerhets skal. Kampanjen borjar som jag tidigare namnt pa tisdag nasta vecka, 25/11, och pagar till "International Human Rights Day" den 10/12. Om allt gar enligt planerna kommer jag, eftersom jag koordinerar det hela, att tillsammans med var "reporting officer" Andy aka till Nakuru pa tisdag for att delta i lanseringen dar. Pa onsdag hoppas vi sedan kunna flyga vidare till Eldoret for att stanna dar ett par dagar och delta i de akriviteter som kommer att arrangeras dar inom ramen for kampanjen.

Ser verkligen fram emot att komma ut i falt igen, har spenderat alldeles for mycket tid pa kontoret och i moten de senaste veckorna. Nagot som ar svart att undvika da saker och ting maste planeras och godkannas innan de kan utforas i praktiken. Men som tur ar sa kommer jag redan imorgon att komma ut lite da vi kommer att organisera en workshop pa Holiday Inn har i Nairobi for planeringen av framtida insatser i Dadaab (ett av varldens storsta flyktinglager, ligger mot gransen till Somalia). Och pa mandag ska vi lansera var "Emergency Humanitarian Response Plan" pa ett konferenscenter nere I centrum. Fran UNHCR's sida kommer vi att satta upp en monter med bilder och diverse NFI's (non-food items) som delas ut i lagren. For att ge en mer konkret bild av hur det ar att leva i nagot av vara lager sa ska vi bygga upp ett av vara "shelters" pa plats, en uppgift som fallit pa mig och Andy. Ska bli intressant och se om vi klarar att fa upp det! Tydligen ska vem som kunna gora det…ater star att se om vi faller under "vem som"!

Det var allt for nu, lovar att rapportera hur det gar i falt nar jag kommit tillbaka.

Ha det nu sa bra dar hemma, stor kram fran soligt Nairobi (har antligen slutat regna!)

P.S. Min kara van och praktikant kollega pa UNHCR i Geneve, Elina, bloggade om min blogg pa sin blogg nu i veckan. Hennes eminenta blogg hittar ni pa www.elinaelinaelina.blogspot.com .


No comments: