Friday, April 20, 2007

Lund-Sthlm-Rom-Addis Abeba-Nairobi- KIGALI !

Antligen framme i Kigali, direktflyg hade inte varit fel! Men, men man ska inte klaga kanns klart vart den langa resan nar man nu sitter ar har! Vi landade vid lunchtid i tisdags och inledde var resa med att hotellet tappat bort var bokning. Efter en del turer fram och tillbaka sa slutade det med att vi fick bo kvar over natten i ett kraftigt fuktskadat rum (som de egentligen inte hyrde ut) och sedan bokade de in oss pa ett hotell pa andra sidan kvarteret. Sa nu bor vi pa samma gata som Rwandas enda kina restaurang, franska ambassaden och ett av kontinentens storre vapenhandlares huvudkontor. Kanns anda tryggt att bo i Kiyouv som ar den del av Kigali dar i princip alla har minst en vakt utanfor porten. Betyder mycket att man kan slappna av och kanna sig trygg nar man kommer hem till sitt hotellrum...

Vi blev dock lite chockade nar vi forsta dagen var ute och promenderade runt for att orientera oss i omradet och vi plotsligt mottes av en kolonn med svarta SUV:s med tjutande syrener och med militarer hangandes ut genom fonstren med AK47 pekande pa oss forbi passerande. Nast sist i kolonnen kom sa presidentens bepansrade bil som vi kande igen sedan sist...som tur var hann vi hoppa av vagen i tid, finns alltsa bade for- och nackdelar med att bo i samma omrade som presidenten!

Vadret ar ganska ok over lag for att vara regnperiod. Forsta kvallen stormade det rejalt och regnet oste ner, tog inte lang tid innan aksan salgit ut elen och de blev becksvart. Nastan prick kl.18 gar solen ner och da blir det morkt, man kan knappt se handen framfor sig. Sa det var bara att plocka farm pannlampan, har en kansla av att den kommer att bli val anvand de narmaste manaderna!

Annars har vi inte hunnit med sa mycket, mest fixat praktiska saker som vaxling av pengar och inkop av rwandiska sim-kort till telefonerna...allt kanns sa mycket lattare denna gangen da man nu vet vart och till vem man ska vanda sig, man har helt enkelt battre koll pa hur samhallet fungerar har och man kan darfor pa ett smidigt satt undvika en del av kulturkrockarna och den forvirring som uppstod sist. Att folk pekar, tittar och skriker efter oss ar nagot vi inte kan gora nagot at, men man lar sig hantera det och att uttyda om de menar illa eller val. Ordet muzungo (vit, europee) kan ses som bade positivt och negativt sa det ligger helt i tonfallet, ofta anvander de det bara for att fa var uppmarksamhet. Kanns sjalvfallet markligt att vara i minoritet, man kan gar runt nastan en hel dag utan att se en endaste annan vit person.

De narmaste dagarna ska vi spendera har i Kigali, pa sondag eller mandag aker Anna ut till Gitarama for att paborja sin studie i skolan dar medan jag blir kvar i Kigali for att invanta mitt forsta mote med UNHCR. Riktigt ensam blir jag inte da Anna kommer att komma in pa helgerna for att vila upp sig och traffa mig.

Hoppas ni alla har det bra dar hemma och njuter av varen,
Stora kramar fran Kigali!



No comments: