Tuesday, October 28, 2008

Sedan sist...

Vad har da hant sedan jag skrev senast? Har varit mycket jobb, forra veckan hade vi en konferens pa Holiday Inn da vi gjorde en review av den handbok som ska ges ut i februari till samtliga som jobbar med IDP's, "Handbook for the Protection of Internally Displaced Persons". Handboken har tagits fram vid huvudkontoret i Geneve, men for att den ska fungera i falt sa har den skickats ut pa remiss till ett par faltkontor, daribland vart. Sa forra veckan flog Mimi fran Geneve in, hon ar chef for Protection Capacity sektionen, och holl i en "handbook testing". Ar verkligen haftigt att fa vara med och ta fram denna manual och sjalv bidra med forslag! Just nu fungerar jag som "focal point", dvs. jag tar emot och sammanstaller allt material som ska skickas vidare till Mimi som nu ar tillbaka i Geneve.

Forutom att samla in och sammanstalla materialet till handboken sa har jag nu ett eget projekt som jag jobbar pa. Namligen att gora en "3 W's" over samtliga deltagare inom var "protection cluster". Som ni kanske vet sa jobbar FN sedan 2005 enligt clustersystemet, dvs. att berorda agencies samt NGO'er som arbetar inom samma omrade mots i en "cluster" dar de koordinerar arbetet for att pa sa vis fa mer koordinerade insatser, undvika blandade budskap samt att arbete gors dubbelt. Systemet infordes har i Kenya forst i januari i ar sa det ar ganska nytt, verkar anda ha kommit i gang bra och verkar trots mindre problem fungera som det ar tankt. Mitt jobb ar nu att undersoka "who does what, where" (de 3 W's), med andra ord sa ska jag gora en kartlaggning over cluster medlemmarnas planerade aktiviteter for 2009.

Har tyvarr inte kommit ut i falt nagot den senaste tiden och det verkar som vi blir kvar i Nairobi veckan ut da det ar massvis av moten vi maste ga pa. Men nasta vecka hoppas vi komma ut igen, ar ju trots allt i falt det hander! Ar dock glad att jag ar placerad har i Nairobi, de flesta av de mindre staderna ar ganska underutvecklade och Nairobi har trots sina brister en del att erbjuda. Restaurang utbudet ar forvanande bra, finns alla tankbara kok representerade och de finns flera biografer, kopcenter och klubbar. Det enda som gor att man ibland tivivlar pa vad man gor har ar sakerheten. Senast igar ranade en vapnad liga en affar pa Kenyatta Avenue, en av huvudgatorna i centrum, mitt pa blanka dagen. Skottlossning uppstod mellan ranarna och polisen och resulterade i minst en dod och en allvarligt skadad. Har i var security briefing lart oss att sa fort man hor skott finns det bara en sak att gora: kasta sig platt ner pa mage. Folk gor tydligen ofta misstaget att forsoka springa ivag, vilket jag antar ar en normal flyktreflex! Som tur ar ar laget aningens battre har i Westlands dar vi bor. Omradet blommade ironiskt nog upp efter att amerikanska ambassaden sprangdes 1998 och de flesta ambassader och FN kontor bestamde sig for att flytta fran centrum. For bara nagra ar sedan hotade FN med att lamna stan helt och hallet da 54 (!) internationellt anstallda skots ihjal pa ett ar. Laget har dock forbattrats nagot sedan dess och FN har som bekant inte satt sitt hot i verket utan finns koncentrerat i Gigiri dar majoriteten av kontoren ar placerade medan en del av ambassaderna ligger har i Westlands.

Har dock inte bara jobbat. Under helgen som gick hann vi med att ha inflyttningsfest for grannar och kollegor samt aka pa en dagstur med Per till Magadi. Har ju lyckats hamna i ett bostadskomplex dar vi i princip ar de enda vita (ar nog det enda pa Rhapta Road som inte ar till majoriteten vitt!) vilket grannbarnen till en borjan tyckte var valdigt spannande. De forsta veckorna var de aningens reserverade men nu lamnar vi for det mesta dorren oppen nar vi ar hemma sa de kan komma over. Ar mysigt med trevliga grannar, gor att man direkt kanner sig tryggare nar man kanner de som man delar trappuppgang med. Efter en lyckad inflyttningsfest pa fredagen sa spenderade vi lordagen med att aterhamta oss och stada upp i roran efter festen. Hann ocksa med lite julshopping, precis som hemma borjar det redan dyka upp tomtar, granar och renar i affarerna. Kanns valdigt fel nar solen skiner och det ar 30 grader ute...!

Pa sondagen fick vi folja med Per (Sebastians chef) pa en dagstur till Lake Magadi som ligger ca 10 mil soder om Nairobi ner mot gransen till Tanzania. Vagen dit var inte den basta, kandes som samtliga inreorgan bytt plats nar vi nadde det forsta stoppet som var en utgravning av forhistoriska lamningar. Landskapet var ganska speciellt, kanns som man forflyttats nagra miljoner ar tillbaka i tiden. Var latt att forestalla sig hur dinosaurierna en gang traskande omkring dar. Efter att ha spenderat nagra timmar tittandes pa skelett och diverse flintaverktyg sa akte vi vidare till den ganska speciella staden Magadi. Stan ar helt uppbyggd kring den industri som utvinner olika former av mineraler fran den halvt fortorkade sjon vid vars kant staden ar belagen. Aven har var landskapet valdigt speciellt, i utkanten av sjon lever tusentals flamingos och storkar som traskar runt i det lilla vatten som finns. Var sjukt varmt, i en av guidebockerna beskrevs stallet som "hell" vilket kanske ar lite att ta i, aven om det var fruktansvart varmt!

Skulle kanske inte rekommendera ett besok i Magadi stad i sig, men omgivningarna och vagen dit ar val vart resan. Man kor namligen rakt genom "Maasai land" nar man kor dit, ett valdigt speciellt savannaktigt landskap fullt av olika sma maasaibyar. Vet inte hur manga ganger vi fick stanna for att slappa fram hjordar av asnor, getter eller kor. Var fascinerande att se maasaierna i deras vardagsliv, utan att de ar "uppstallda" eller "arrangerade" for turister.

De var allt jag hinner med nu, maste snart rusa ivag till nasta mote..

Stor kram till er alla!

No comments: