Monday, October 20, 2008

UNHCR's Branch Office i Nairobi

Tankte ta tillfallet i akt att beratta lite mer om vad som gors har vid UNHCR's Branch Office, BO, har i Nairobi. Till att borja med finns det inte ett utan tre olika UNHCR kontor har i stan av den anledningen att man helt enkelt inte kunnat hitta passande lokaler som kan hysa oss alla. Logiskt sett borde UNHCR ligga med de ovriga FN-organen i stadsdelen Gigiri men som jag tidigare namnt ar detta otankbart pga. den sakerhetsrisk flyktingarna utgor.

Varje dag kommer namligen flyktingar till var kontor pa Rhapta Road no.50 (finns tva UNHCR kontor pa var gata med ca 500 meter emellan, no.35 och no.50) for att registrera sig och fa assistans. Majoriteten av flyktingarna kommer fran Somalia, Sudan, Rwanda, Uganda och DRC da de felsta internflyktingarna, de sk. Internally Displaced Persons (IDPs), inte soker sig till Nairobi utan finns i lager utspridda utanfor stan. Nar flyktingarna forst anlander far de koa for att genomga en forsta utvardering dar de far lamna elektroniska fingeravtryck, ta en bild och intervjuas kort. Baserat pa denna forsta intervju gor man en vardering av deras situation och ger dem en tvasiffrig kod vilken indikerar deras tillstand, ju hogre risk de lever under och i ju samre skick de ar, ju hogre blir siffrorna. Denna forsta utvardering ligger sedan tillgrund for prioriteringen av vem som ska fa hjalp forst. Snittet pa antalet flyktingar per dag ligger runt 400 sa vissa som far laga utvarderingssiffror kan fa vanta i upp till 6 manader som laget ar nu. De langa koerna och vantetiderna ger ibland upphov till frustratrion, vilket i sin tur leder till mindre "gruff" bland flyktingarna. Det ar da man forstar varfor man i princip jobbar i ett fort, om det skulle bli upplopp kan vi faktiskt lasa oss inne pa kontoret! Som tur ar fick vi en ny metalldetektor i forra veckan sa nu screenas samtliga flyktingar innan de far komma in pa vart omrade. Kanns tryggt att veta att det inte gar att "smuggla" in vapen lange.

Den hjalp flyktingarna i slutandan kan fa via vart kontor ar att de blir erbjudna att transporteras till nagot av flyktinglagren utanfor Nairobi, nagot som en del valjer att avsta ifran da de lockas av de "mojligheter" de hort finns i Nairobi. Manga hamnar darfor istallet ute i slummen, i Kibera, dar de lever under fruktansvarda forhallanden. De som valjer detta alternativ istallet for att flyttas till lager fa i princip ingen fortsatt assistans fran UNHCR, de klassas som "urban refugees" och far klara sig pa egenhand. Dock far de viss halsovard och de som klassas som "vulnerable" (dvs. sjuka, barn och gamla) far aven viss hjalp utover enbart bas sjukvard. Fragan ar vad som ar varst, att hamna i ett flyktinglager eller i slummen? Far aterkomma med ett eventuellt svar pa fragan efter att vi varit ute i falt och besokt lagren samt de urbana flyktingarna i slummen.

Maste saga att jag anda ar positivt overraskad over hur val registreringen har pa kontoret fungerar. Man har som ett av de forst BO i varlden skapat ett nytt datorsystem for registrering som ger extremt hog sekretess, nagot som uppskattas av flyktingarna da det inte langre finns risk att deras filer hamnar pa avvagar (vilket tyvarr skett tidigare vilket resulterat i att folk varit radda for att registrera sig och for lamna korrekta uppgifter). Systemet gor ocksa att flyktingarna sjalva kan vara delaktiga da det skapats en hemsida dar de med hjalp av en kod kan logga in och kontrollera sina motestider etc. Manga var tydligen negativa forst da de inte trodde at flyktingar utan datorvana skulle klara av det, men det har gatt hur fint som. Visar pa hur viktigt de ar att inte underskatta manniskors formaga, oavsett hur utsatta de ar!

Hinner tyvarr inte skriva mer idag, men i nasta inlagg tankte jag ga narmare in pa vad det ar jag sjalv sysslar med har pa UNHCR's IDP Operations Unit/Emergency Response Team. Kommer eventuellt att aka ut i falt nu i mitten pa veckan for att besoka IDP lagren norr om Nairobi, uppe i Nakuru. Sa om inlagget drojer sa vet ni varfor.

Kram till er alla dar hemma fran ett soligt Nairobi

No comments: